Гусінь атакує: закликаємо разом боротися з небезпечним шкідником

Дата: 09.07.2020 13:49
Кількість переглядів: 3920

Фото без описуАмериканський білий метелик – поліфаг, пошкоджує понад 300 видів плодових, декоративних, лісових та інших культур. Основними живителями шкідника є яблуня, шовковиця, черешня, слива, вишня, виноград, груша, горіх, клен, хміль.

Поширюється АБМ транспортними засобами при перевезенні сільськогосподарської продукції та промислових вантажів. Досить часто виявляють шкідника у пакувальному матеріалі. Середня швидкість розповсюдження у країні становить 30-40 км на рік.

Метелик з розмахом крил 20 – 36 мм, довжиною тіла 9 – 15 мм. Крила білосніжні або білі з темно-коричневими плямами; тіло вкрите густими білими волосками; вусики – чорні з білим нальотом. Гусениця АБМ бархатисто-коричнева, з чорними бородавками на всьому тілі, вкрита довгими густими волосками. По боках тіла поздовжні жовті смуги з оранжевими бородавками. Довжина дорослої гусениці 30-35 мм. Лялечка видовжено-яйцеподібної форми, довжиною 10-15 мм.  Знаходиться вона у  рідкому павутинному коконі, спочатку блідо-жовта, а потім темніє і стає темно-коричневою.

На Україні АБМ розвивається у двох генераціях. Зимують лялечки під відмерлою корою дерев, під рослинними рештками, в тріщинах і щілинах парканів, під навісами та в інших захищених місцях. Перші метелики з’являються наприкінці квітня — на початку травня. Вони ведуть сутінковий спосіб життя. Метелики не живляться. Літ генерації, яка перезимувала, відбувається в травні, а літньої – в кінці липня – на початку серпня. Cамка на нижній бік листка відкладає яйця групами по 300 – 500 яєць, укриваючи кладку тонким прозорим пушком. Плодючість однієї самки від 200 до 2000 яєць, в середньому 450 шт. Відроджені гусениці скелетують листок, пізніше з’їдають його цілком, залишаючи тільки грубі жилки. До третього й четвертого віків гусениці ведуть спільний спосіб життя, обплітаючи павутиною листя. Починаючи з п’ятого віку, розповзаються і переходять до одиночного способу життя. Активні вночі й на світанку, вдень сидять на нижньому боці листка.

Фото без описуОсновною ознакою пошкодження є наявність на деревах павутинних гнізд. Гусениці повністю об’їдають листя на деревах, оповиваючи гілки павутиною. Така дефоліація насаджень призводить до порушення обмінних процесів у рослинах та їх ослаблення, у підсумку чого знижується врожайність та захисна, декоративна, естетична функція насаджень, погіршуються умови існування фауни. Шість-вісім гнізд шкідника на плодовому дереві здатні повністю його знищити. Також на присутність шкідника може вказувати грубо об’їдене листя.

Для вдалого знищення цього небезпечного шкідника пересічні громадяни не повинні стояти осторонь, проявляючи байдужість до стану навколишніх насаджень, а бути свідомими щодо важливості проведення захисних заходів і намагатись самостійно боротись із його розповсюдженням.

При виявлені вогнищ американського білого метелика необхідно  здійснити  фітосанітарні заходи, застосовуючи біологічні, механічні та хімічні заходи боротьби.

Знищення   шкідника проводять шляхом обрізання та спалювання гнізд з личинками перших віків, та збирання лялечок, яких слід шукати у всіх щілинах дерев, парканів, стін, під камінням і цеглинами, які лежать навколо ураженого дерева, під відсталою корою на стовбурах дерев. На присадибних ділянках слід застосовувати ловильні пояси із гофрокартону або мішковини, які нарізають стрічками 20-25 см завширшки відповідно до ширини дерева. Розташовують пояси в нижній частині стовбура. У такий пояс за 2-3 дні збираються від 30 до 200 екземплярів шкідника. Такий захист вельми ефективний у місцях, де небажане використання пестицидів - біля лікарень, парків тощо. Також застосовують цей прийом на деревах, де велика кількість кубел, що розташовані високо. Ловчі пояси необхідно регулярно переглядати і спалювати.

 Окрім того, восени згрібають і знищують рослинні рештки під деревами, очищають кору дерев, пристовбурні кола відповідно до проекцій крон дерев перекопують. Гусениць 1-3 віків обробляють 2 – 3 рази інсектицидами з інтервалом 7-10 днів. Обробки сільськогосподарських культур повинні здійснюватися виключно препаратами, які офіційно дозволені «Переліком пестицидів та агрохімікатів дозволених в Україні».  У зоні поширення шкідника, особливо в населених пунктах, рекомендується застосування бактеріальних препаратів.

 Згідно    із   Законом  України  "Про  карантин  рослин" підприємства,  господарства, установи та громадяни, на території  яких  виявлені  вогнища  АБМ,  зобов'язані  здійснювати  карантинні  заходи з локалізації і ліквідації вогнищ   шкідника за власний рахунок.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь