Про дотримання вимог "Правил охорони електричних мереж"

Дата: 12.04.2021 17:31
Кількість переглядів: 508

Фото без опису

До уваги населення, землекористувачів та суб’єктів господарської діяльності  Побузької селищної ради.

Побузька селищна рада, на виконання листа Кропивницького РЕЦ відокремленого підрозділу Дніпровська  ЕС приватного акціонерного товариства НЕК “Укренерго”, нагадує про необхідність  дотримання вимог “Правил охорони енергетичних мереж”.

Внаслідок порушення Правил охорони електричних мереж жителями населених пунктів, землевласниками, землекористувачами земельних ділянок,  та іншими суб'єктами господарської діяльності - власниками (користувачами) земель, на яких розміщуються обєкти електромереж впродовж останніх років почастішали випадки аварійних вимкнень високовольтних повітряних ліній електропередач (ПЛ) напругою 220-750 кВ.

Згідно з вимогами Правил охорони електричних мереж, (далі Правила), які затвердженні Постановою Кабінету Міністрів Україні від 4 березня 1997 року №209 та Закону України від 09.07.2010 року №2480-VI “Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об’єктів” (далі Закон) в охоронних зонах повітряних ліній  електропередач,трансформаторних підстанцій з метою їх захисту та захисту населення від нещасних випадків  забороняється виконувати будь-які дії, що можуть порушувати роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження, а саме:

  • накидати на струмопровідні частини об’єктів електричних мереж, підніматися на опори повітряних ліній електропередач, електрообладнання  трансформаторних підстанцій, демонтувати їх елементи;
  • будувати  житлові будинки,громадські, дачні споруди;
  • складати добрива, дрова, скиртувати солому та зберігати інші матеріали;
  • влаштовувати будь-які звалища;
  • розпалювати вогнища (спалювання сміття,соломи та інших матеріалів);
  • саджати дерева, крім кущів та саджанців з висотою перспективного росту не більше двох метрів;
  • розташовувати автозаправні станції  або сховища паливно-мастильних матеріалів;
  • влаштовувати спортивні майданчики для ігор,стадіони,ринки,зупинки громадського транспорту, проводити будь-які заходи, пов’язані з великим скупченням людей;
  • запускати спортивні моделі літальних апаратів та повітряні змії;
  • відсипати грунт, влаштовувати водосховища, ставки та інші водні споруди;
  • влаштовувати зупинки та стоянки всіх видів транспорту (крім залізничного, в охоронних зонах повітряних ліній електропередач напругою 330 кв і вище;
  • крадіжки металевих кутників з металевих опор магістральних ліній електропередач.

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил охорони електричних мереж» для створення нормальних умов експлуатації електричних мереж, забезпечення їх збереження та дотримання вимог техніки безпеки встановлюються охоронні зони уздовж повітряних ліній електропередачі, по обидві сторони лінії на відстані:

2 метрів – для повітряних ліній напругою до 1 кВ;

10 метрів – для повітряних ліній напругою)до 20 кВ;

15 метрів – для повітряних ліній напругою 35 кВ;

20 метрів –  для повітряних ліній напругою 110 кВ;

25 метрів – для повітряних ліній напругою 150, 220 кВ;

30 метрів – для повітряних ліній напругою 330, 400, 500, +(-)400 кВ;

40 метрів – для повітряних ліній напругою 750 кВ.

Варто наголосити, що спалювання сухостою  – це протиправні дії, за вчинення яких передбачена відповідальність перед законом, з 17 квітня 2020 року в Україні суттєво посилено відповідальність за підали та забруднення навколишнього середовища. У випадках, коли внаслідок таких діянь було завдано значної шкоди довкіллю чи майну, законодавство передбачає кримінальну відповідальність.

З метою збереження життя та здоров’я населення, запобігання відключення повітряних ліній електропередач, забезпечення безперебійного електропостачання, населенню, землекористувачам та суб’єктам господарської діяльності необхідно чітко дотримуватись вимог вищезазначеного Закону, Правил та Кодексу цивільного захисту України та не допускати їх порушень.

В разі виявлення пошкодження ПЛ повідомити про це необхідно чергового диспетчера Кропивницького РЕЦ Дніпровської ЕС за тел.: (0522)24-33-71, моб. 0734127442 ЦІЛОДОБОВО, або за адресою: Кіровоградська обл., м. Кропивницький, вул. В'ячеслава Чорновола, 2.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь