Прийнято закон щодо продажу земельних ділянок або прав на них через електронні аукціони

Дата: 19.05.2021 10:02
Кількість переглядів: 321

18 травня Верховна Рада прийняла Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони” (законопроєкт № 2195).

Встановлюється, що продаж земельних ділянок державної чи комунальної власності та набуття прав користування ними (оренди, суперфіцію, емфітевзису) здійснюються на конкурентних засадах (на земельних торгах) у формі електронного аукціону.

Земельні ділянки державної чи комунальної власності продаються або передаються в користування окремими лотами.

Порядок проведення земельних торгів є обов’язковим у разі, якщо на земельних торгах здійснюватимуться:

  • продаж земельних ділянок державної та комунальної власності, передання їх у користування за рішенням Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, відповідних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування;
  • продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення всіх форм власності;
  • продаж земельних ділянок, прав емфітевзису, суперфіцію на них державним виконавцем, приватним виконавцем під час виконання рішень, що підлягають примусовому виконанню в порядку, встановленому Законом України “Про виконавче провадження”.

Продаж земельних ділянок, що перебувають у приватній власності, передання їх у користування, продаж прав емфітевзису, суперфіцію на них, крім випадку, визначеного пунктом «в» цієї частини, можуть здійснюватися на земельних торгах виключно з ініціативи власників земельних ділянок.

Земельні торги проводитимуть у формі електронного аукціону в режимі реального часу в інтернеті, за результатами проведення якого укладається договір купівлі-продажу, оренди, суперфіцію, емфітевзису земельної ділянки з переможцем земельних торгів, який запропонував найвищу ціну.

Земельні торги проводяться в електронній торговій системі, що перебуває в державній власності. Порядок функціонування та адміністрування електронної торгової системи має затвердити Кабінет Міністрів України.

Учасником земельних торгів може бути фізична або юридична особа, яка:

  • розмістила в електронній торговій системі документи,
  • сплатила реєстраційний та гарантійний внески,
  • зробила закриту цінову пропозицію,
  • відповідно до закону може набувати право власності чи користування земельною ділянкою, виставленою на земельних торгах.

Організатором земельних торгів може бути:

  1. у разі продажу земельної ділянки – власник земельної ділянки, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, що здійснює реалізацію права державної чи комунальної власності на земельні ділянки відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу;
  2. у разі укладення договору оренди земельної ділянки – особа, яка відповідно до закону може бути орендодавцем такої земельної ділянки;
  3. у разі укладення договору суперфіцію або емфітевзису – власник земельної ділянки, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, що здійснює реалізацію права державної чи комунальної власності на земельні ділянки відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, або особа, якій належить право емфітевзису, суперфіцію;
  4. у разі виконання рішень, що підлягають примусовому виконанню в порядку, встановленому Законом України “Про виконавче провадження”, – державний, приватний виконавець.

Для участі потрібно буде сплатити гарантійні та реєстраційні внески.

Закон має набрати чинності через 5 днів після набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» (після 1 липня 2021 року).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь