Обережно: отруйні гриби!
Обережно: отруйні гриби!
Гриби — це дарунок лісу, але водночас і небезпечний продукт харчування, який може спричинити отруєння, а іноді й смерть. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що більшість людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.
Основні причини отруєнь:
? вживання отруйних грибів;
? неправильне приготування умовно їстівних грибів;
? вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
? вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо вам заходи та правила, яких слід дотримувати. Застерігаємо!
? Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках).
? Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
? Не збирайте гриби:
♦ якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися;
♦ поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
♦ з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
♦ ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них.
? Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках — вони не завжди відповідають дійсності.
? Не куштуйте сирі гриби на смак.
? Ще раз перевірте вдома гриби. Усі сумнівні викидайте. Нижню частину ніжки гриба, забруднену ґрунтом, викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
? Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
? Кип'ятіть гриби протягом 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді можна варити або смажити.
? У жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
Запам'ятайте: отруєння грибами дуже складно лікувати, будьте обережними та бережіть своє життя!