Ринок землі: як відбуватимуться електронні аукціони

Дата: 19.07.2021 16:32
Кількість переглядів: 278

Фото без опису

Ринок землі: як відбуватимуться електронні аукціони

В Україні з 1 липня запрацював ринок землі сільськогосподарського призначення. У травні Верховна рада ухвалила один із базових законопроєктів цієї реформи – щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них через електронні аукціони. Аукціони запрацюють з 5 липня.

Згідно із законом, земельні ділянки державної і комунальної власності або права на них (оренда, суперфіцій, емфітевзис) продаватимуться винятково через електронні аукціони. Торги проходитимуть в режимі реального часу. Подача заявок на участь, здійснення ставок, публікація всіх документів буде проходити у відкритій електронній системі. Але інформація про учасників до завершення аукціону буде конфіденційною.

Е-аукціони повинні проводитися не раніше через 30 днів і не пізніше 45 днів від дня оголошення. Кількість учасників має бути не менше двох. Це може бути, як окрема людина, так і компанія.

У рішенні про електронний аукціон повинна бути вказана стартова ціна лота, терміни користування земельною ділянкою, організатор земельних торгів. Розмір гарантійного внеску не може бути меншим за 30% від стартової ціни продажу земельної ділянки або стартового розміру річної плати за користування земельною ділянкою.

Земельний аукціон буде проводитися у три раунди: один раунд – одне підвищення ставки. Мінімальний крок повинен бути не менше 1% від стартової ціни лота.

За результатами проведення аукціону укладається договір купівлі-продажу, оренди, суперфіцію, емфітевзису земельної ділянки з переможцем земельних торгів, який запропонував найвищу ціну.

Згідно з законом, не можна продавати земельні ділянки, на яких розміщені іноземні дипломатичні та консульські установи, а також представництва міжнародних організацій. Не допускається відчуження орендованих ділянок без згоди орендаря.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь