Чи можна подарувати земельну ділянку сільськогосподарського призначення?

Дата: 10.08.2021 11:33
Кількість переглядів: 11004

Фото без опису

1 липня 2021 знятий мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Що дає змогу, громадянам України, які мають у власності земельні ділянки сільськогосподарського призначення вільно володіти, користуватися та розпоряджатися даним майном. Тобто, можна з 1 липня 2021 року подарувати свою земельну ділянку відповідно до статті 131 Земельного кодексу України громадянам України, юридичній особі або територіальній громаді.

Дарування земельної ділянки проводиться шляхом укладання договору в письмовій формі та його завірення у нотаріуса, інакше угода вважається недійсною. У договорі крім прав і обов'язків сторін, назви об'єкта угоди з кадастровим номером вказується, що земля не перебуває під забороною відчуження, а також перераховуються обмеження щодо неї, якщо вони є. Договір дарування земельної ділянки, яке визначено в Земельному кодексі України, в ст. 131 відбувається на загальних засадах цивільного законодавства, а саме, щодо норм, форми, порядку укладання та розірвання цього документа встановлюється главою 55 Цивільного кодексу України.

Отже, кожен, хто має у власності земельну ділянку сільськогосподарського призначення з 1 липня 2021 року можете користуватись своїм правом власності, та подарувати її, шляхом укладення договору дарування відповідно Договір дарування земельної ділянки сільськогосподарського призначення укладається в письмовій формі і підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню. При укладенні договору дарування, у нотаріуса, повинен бути присутній як дарувальник так і обдарований, оскільки їх присутність є обов’язковою умовою для посвідчення даного договору.

Якщо землю у подарунок приймає близький родич це можуть бути: діти, батьки, чоловік або дружина, така угода не оподатковується. Також звільняються від оподаткування особи з інвалідністю І групи, діти-сироти та неповнолітні, які позбавлені батьківського піклування.

Коли договір дарування оформлюють на не близького родича або на зовсім чужу людину, під час укладення даної угоди обдарованому доведеться сплатити 5% від вартості землі і військовий збір – 1,5%.

Якщо ж земельне угіддя за угодою дарування переходить до нерезидента, або від нерезидента, то навіть незважаючи на те, що вони можуть бути родичами, треба сплатити податки. А це – 18% від вартості земельної ділянки і військовий збір – 1,5%.

У статті 125 Земельного кодексу України зазначено, що право власності на земельну ділянку виникає з моменту державної реєстрації цих прав.

Нотаріус, засвідчуючи договір дарування земельної ділянки, обов’язково в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно самостійно реєструє на нового власника право власності. Тобто, обдарований відразу стає повноправним власником земельної ділянки і немає необхідності додатково реєструвати своє право власності в будь-яких інших органах.

Також не варто забувати про те, що дарувальник, протягом року, має право вимагати через суд розірвання договору дарування нерухомих речей чи іншого особливо цінного майна у наступних випадках:

 якщо людина, яка прийняла землю в дарунок, учинила щодо дарувальника або членів його сім’ї злочин;

 якщо обдарований неналежно поводиться із земельним угіддям, використовує його не за цільовим призначенням і це загрожує втратою земельної ділянки.

 якщо під час підписання дарувальної угоди на обдарованого покладалися зобов’язання щодо третьої сторони і він їх не виконав.

У разі розірвання договору дарування обдарований зобов’язаний повернути дарунок в натурі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь