Не паліть суху траву!

Дата: 14.09.2021 09:37
Кількість переглядів: 276

Фото без опису

Голованівським інспектором ОНПС та інспектором з охорони навколишнього середовища Побузької селищної ради було здійснено об’їзд населених пунктів село Капітанка та смт Побузьке, де виявлено порушення  громадянами, а саме спалювання сміття та сухої трави.

Відповідних громадян було попереджено, та на одну особу було складено протокол.

Також було проведено роз’яснювальну роботу серед населення щодо недопущення спалювання сміття та сухої трави.

Як загрожує здоров'ю дим від згорання сухих рослин і сміття?

Спалюючи рослинність, її залишки або тверді побутові відходи, ви погіршуєте стан атмосферного повітря. Під час горіння вивільняються небезпечні канцерогенні речовини, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини, оскільки дим містить у своєму складі чадний газ, важкі метали та одну з найотрутніших для організму речовин – діоксин.

Із тліючого листя і бадилля виділяється бензопірен, що здатен викликати у людей ракові захворювання. Спалюючи суху рослинність, ви погіршуєте своє здоров’я та довкілля.

Особливо важко доводиться людям, що страждають на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти. Дихати димом з дня на день мало кому приємно і кожен з нас має законне право на безпечне для життя і здоров'я навколишнє середовище.

Чи можна спалювати у себе на присадибній ділянці суху траву і листя?

Згідно з правилами благоустрою Побузької селищної ради категорично забороняється спалювання сміття, опалого листя та інших відходів на території громади (території підприємств, організацій, домоволодінь, зелених насаджень та інших місцях).

Сусід постійно палить сміття на ділянці. Що робити?

Про виявлення фактів порушення можна повідомляти в інспектора Побузької селищної ради Долгополова М. О. за тел.: 5-12.74, а також можна надавати зафіксовані фотофакти у каб. відділу з питань комунальної власності, земельних відносин та охорони навколишнього середовища (смт Побузьке, вул. Незалежності, 5). Також можна надавати зафіксовані фотофакти старостам сіл.

Що ж робити з опалим листям та сухостоєм, якщо немає змоги його вивезти на смітник?

Безпечним способом переробки листя та інших органічних відходів, що не шкодить довкіллю, є компостування.

Компост з харчових відходів та дворового сміття на задньому дворі може значно зменшити необхідність утилізації таких відходів та зменшити кількість сміття, що викидається на сміттєзвалище.

Компостну купу можна зробити де-небудь на краю подвір’я, неподалік від джерела води та бажано у місці, куди не потрапляє пряме сонячне проміння. 

Використовувати компост в якості добрива, можна вже через рік після закладки. Його властивості зберігатимуться ще 4 роки. Корисним є використання компосту в якості прикореневої підкормки дерев і кущів.

Компост можна робити з багатьох харчових відходів, включаючи залишки від овочів, фруктів, яєчну шкаралупу, чайні пакетики і тощо. На додачу до цього, компостуються такі речовини як листя, трава, дрібне гілля, шматки шовку та бавовни, стружка, газети та зола.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь