Реформа системи шкільного харчування

Дата: 15.11.2021 11:16
Кількість переглядів: 250

12 листопада 2021 року, у Львові був проведений четвертий регіональний форум «Реформа системи шкільного харчування». Захід, що протягом 12-13 листопада збере представників дев’яти областей, проходить за підтримки першої леді Олени Зеленської та Львівської обласної державної адміністрації.

Форум відбувся в межах Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі за ініціативи Олени Зеленської та у співпраці Міністерства освіти і науки, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства економіки, Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, ГО «Національна асоціація громадського харчування», а також за підтримки Львівської обласної державної адміністрації.

«Їжа – це спосіб мислення, і важливо формувати його змалку. Наша мета – не лише нагодувати дітей корисними стравами, а й сформувати ставлення до їжі: навчити розуміти, що й навіщо треба споживати, допомогти полюбити якісну їжу, де немає численних барвників, емульгаторів і стабілізаторів. Правильне харчування має стати звичкою», – зазначила Олена Зеленська.

Дискусійні панелі форуму присвячено зокрема темам безпечності та якості як основі реформи системи шкільного харчування, проєктному підходу в переоснащенні харчоблоків закладів освіти, якісним критеріям публічних закупівель, новітнім стандартам громадського харчування.

«Результати реформи шкільного харчування, які ми маємо вже сьогодні, це результати командної роботи, що здійснюється за ініціативою та під патронатом першої леді Олени Зеленської. І надалі від ефективності нашої командної взаємодії буде залежати якість кінцевого результату наших спільних зусиль із розбудови безпечного і здорового шкільного харчування. Наша мета – створити безпечне та здорове освітнє середовище, яке сприятиме кращій реалізації інтелектуального, фізичного, соціального та емоційного розвитку учнів, їхнього потенціалу, а також матиме позитивний вплив на стан громадського здоров’я, економіки та демографії загалом в Україні», – зазначив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

За його словами, ключовими завданнями для МОН у процесі реформи шкільного харчування і надалі залишаються:

  • модернізація харчоблоків;
  • інформаційно-роз’яснювальна робота з розбудови системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок;
  • підвищення фахової спроможності причетних до організації шкільного харчування – освітян, управлінців і насамперед кухарів.

Він також наголосив, що упродовж останнього року спільними зусиллями вдалося суттєво поліпшити матеріально-технічну базу шкільного харчування. Так, станом на кінець жовтня 2021 року в закладах освіти відремонтовано 1298 харчоблоків та закуплено нове сучасне обладнання: пароконвектоматів – 201 одиниця, холодильного обладнання – 953, іншого обладнання для харчоблоків –  1821 одиниця.

Під час форуму також відбулась презентація результатів Всеукраїнського дослідження «Знання, ставлення та практика щодо здорового харчування та реформи шкільного харчування серед дітей, батьків, управлінців та працівників закладів освіти». Дослідження організовано Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ), швейцарсько-українським проєктом DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», українсько-швейцарським проєктом «Діємо для здоров’я», дослідницькою компанією «Info Sapiens» за підтримки Посольства Швейцарії в Україні.

Вже традиційно для форумів «Реформа системи шкільного харчування» в межах заходу проходить демонстрація можливостей сучасного технологічного процесу від команди ГО «Національна асоціація громадського харчування». За 45 хвилин кухарі готують обід в асортименті з дев’яти страв для 700 людей – учасників форуму, а голова правління Асоціації Орест Степаняк презентує «дорожню карту» переходу на нові стандарти приготування.

Учасниками форуму є представники дев’яти областей. 12 листопада у форумі беруть участь представники Львівської, Вінницької, Закарпатської, Рівненської та Волинської областей, а 13 листопада – Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької. Програма обох днів форуму є ідентичною.

У форумі беруть участь голови/заступники ОДА, директори департаментів (управлінь) освіти і науки, директори департаментів економічного розвитку, голови територіальних громад, керівники органів управління освітою територіальних громад, керівники територіальних управлінь Держпродспоживслужби, керівники територіальних управлінь Державної служби якості освіти цих областей тощо.

Відеозапис першого дня форуму можна переглянути на YouTube-каналі та Facebook-сторінці МОН.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь