Пільги зі сплати земельного податку через війну: кого стосуються?

Дата: 23.03.2022 11:21
Кількість переглядів: 298

З 1 березня 2022 року по 31 грудня наступного року після закінчення війни платники плати за землю звільняються від сплати податку, але тільки за ділянки, де відбуваються бойові дії

Пільги зі сплати земельного податку через війну: кого стосуються?

Завдяки Закону №2120 у підрозділі 10 розділу ХХ ПКУ передбачено пільги щодо сплати плати за землю.

Пільги щодо плати за землю

Тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї). Але таке звільнення стосується не всіх платників. 

Пільги поширюються на ділянки, розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також за земельні ділянки (земельні частки (паї), визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Увага! Про правила коригування вже поданої на 2022 рік звітності зі сплати за землю в цій нормі ПКУ не йдеться. Але скоріш за все потрібно буде ці коригування ввести, щоби зменшити раніше визнану суму земельного податку до сплати.

Пільги щодо мінімального податкового зобов'язання

За п. 69.15 підрозділу 10 розд. ХХ ПКУ тимчасово, за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки, не нараховується та не сплачується загальне мінімальне податкове зобов’язання за земельні ділянки. Але це стосується земельних ділянок, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації.

Також можна не сплачувати МПЗ за земельні ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Перелік областей бойових дій

Перелік областей, де проводяться бойові дії, затверджено КМУ. Їх можна переглянути тут.

До них належать: Чернігівська, Сумська, Харківська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька, Донецька, Луганська, Житомирська, Одеська, Волинська, Київська та м. Київ, Дніпропетровська області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь