ВЧАСНЕ ПРОВЕДЕННЯ ПОПЕРЕДНЬОГО ПОЛЬОВОГО ОЦІНЮВАННЯ – ЦЕ НАЛЕЖНА ЯКІСТЬ СОРТОВОЇ СЕРТИФІКАЦІЇ

Дата: 30.05.2022 16:09
Кількість переглядів: 23

 

ВЧАСНЕ ПРОВЕДЕННЯ ПОПЕРЕДНЬОГО ПОЛЬОВОГО ОЦІНЮВАННЯ – ЦЕ НАЛЕЖНА ЯКІСТЬ СОРТОВОЇ СЕРТИФІКАЦІЇ РЕКОМЕНДОВАНІ

Виробникам насіння Кіровоградської області - незабаром початок проведення попередніх польових оцінювань насінницьких посівів (апробація)! Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області зазначає про необхідність проведення попередніх польових оцінювань насінницьких посівів озимих та ярих зернових колосових, зернобобових та круп’яних культур, які є невід’ємним заходом сортового контролю у насінництві. Першочерговість та вчасність їх здійснення дуже важлива для недопущення в обіг насіння сумнівного походження в частині сортової сертифікації насіння.

Зауважимо, що дані заходи (проведення сертифікації, в тому числі сортової) регламентує «Порядок проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал», затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2017 року № 97 (зі змінами). Відповідно до цього Порядку суб’єкт насінництва та розсадництва подає до органу із сертифікації або його підрозділу за місцезнаходженням посіву заявку на визначення сортових якостей насіння.

Під час попереднього польового оцінювання насінницьких посівів таких культур як: м’якої та твердої пшениці, ячменю, жита, тритикале, вівса, рису, проса і гречки уточнюють відомості представлені виробником насіння при поданні заявок.

Кожен заявлений посів обстежують у натурі для підтвердження ідентичності сорту за комплексом сортовирізняльних ознак, що проявляються у період колосіння (викидання волоті) – цвітіння, досліджують не менше 100 рослин, відібраних без вибору з різних місць посіву, порівнюючи їх з офіційним описом сорту. Перевіряють дотримання вимог технології виробництва насіння (попередники, межі посіву, просторова ізоляція, розмежування), а також ступінь ураженості хворобами, засміченості посіву важковідокремлюваними культурами, бур’янами (карантинними, злісними, важковідокремлюваними) та пошкодженості шкідниками. При цьому до уваги беруть тільки ті ознаки, які в цей період мають явно виражений прояв.

Оскільки період колосіння (викидання волоті) – цвітіння по часу досить обмежений, зволікання з проведенням цього заходу може привести до фальсифікації з визначення сортової чистоти посіву.

За роз’ясненнями та консультаціями з цього питання можна звертатися до відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки. Ми знаходимося за адресою: м. Кропивницький, вул.Тараса Карпи, 84, каб. 404.

 

ПАМ’ЯТКА

 

Відповідно до статті 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» підприємства, установи та організації всіх форм власності, фізичні особи-підприємці та інші суб’єкти господарювання, що здійснюють обслуговування споживачів та надають інформацію про товари (послуги), у тому числі через інтернет-магазини та інтернет-каталоги, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою. Мова йде про магазини, кафе/ресторани, ТРЦ, кінотеатри, заклади культури, перукарні, АЗС, фінансові установи, пошта тощо.

На прохання клієнтів інформація у сфері обслуговування може бути продубльована будь-якою іншою мовою.

У ході здійснення заходів державного (нагляду) контролю перевіряється застосування статті 15 Закону України «Про захист прав споживачів», а саме: надання споживачеві інформації згідно із законодавством про мови. Інформація доводиться до відома споживачів виробником (виконавцем, продавцем) у супровідній документації, що додається до продукції, на етикетці, а також у маркуванні чи іншим способом (у доступній наочній формі), визначеним відповідними нормативно-правовими актами, у тому числі технічними регламентами, або, прийнятим для окремих видів продукції або в окремих сферах обслуговування.

Продукція, яка підпадає під дію Технічних регламентів з питань державного ринкового нагляду, у яких містяться вимоги до виробників, уповноважених осіб та імпортерів, повинна супроводжуватися товарно-супровідною та технічною інформацією, складеною виключно державною мовою. Також суб’єкти господарювання повинні зазначати своє найменування та юридичну поштову адресу державною мовою.

Розповсюджувачі нехарчової продукції зобов’язані перед наданням продукції на ринку перевіряти наявність знака відповідності технічним регламентам, необхідних документів, інструкцій з експлуатації та інформацію щодо безпечності, які складені згідно з вимогами закону про порядок застосування мов, та виконання виробником, уповноваженою особою та імпортером вищезазначених вимог. 

Саме надання цієї інформації згідно із законодавством про мови у сфері захисту прав споживачів контролюють посадові особи Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

______________________________

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано