Обрізка дерев в охоронних зонах ЛЕП – необхідність безперервного електропостачання

Дата: 31.10.2022 11:29
Кількість переглядів: 128

Щодо необхідності здійснення обрізки дерев, які ростуть у межах охоронних  зон повітряних ліній – Офіційний веб-портал Гірської сільської ради

 

Енергетична система України унаслідок агресії росії зазнає серйозних руйнувань. Населені пункти залишаються без електропостачання.

Проте не лише ворожі атаки є причинами аварійних знеструмлень повітряних ліній електропередачі (далі – ЛЕП).

Через торкання (дотик) до ЛЕП гілок та дерев, що виросли в охоронних зонах цих ліній, виникає низка негативних наслідків, серед яких:

  • обрив проводів;

  • припинення електропостачання;

  • пожежа;

  • шкода здоров’ю людей, майну тощо.

Тому обрізання гілок та видалення самих дерев – один із найпростіших і найдієвіших способів забезпечити безперервний розподіл електричної енергії. Тож це одна з важливих робіт, яку здійснюють оператори систем розподілу (далі – ОСР), нехтувати якою неприпустимо. Щоб не траплялося випадків обриву проводів від падіння гілок та дерев, вздовж будь-якої ЛЕП встановлено охоронну зону, ширина якої залежить від напруги лінії і береться по вертикалі проєкції крайніх проводів: 

  • 2 м – до проводів напругою до 1 кВ;

  • 10 м – до проводів напругою до 20 кВ;

  • 15 м – до проводів напругою до 35 кВ;

  • 20 м – до проводів напругою до 110 кВ;

  • 25 м – до проводів напругою до 150-220 кВ;

  • 30 м – до проводів напругою до 330 кВ;

  • 40 м – до проводів напругою до 750 кВ.

Традиційно сезон чистки трас стартує 15 жовтня і триває до 15 квітня: цей період рекомендований екологами, адже дерева у цей час «сплять» і обрізка гілля їм не шкодить.

Щороку енергетики визначають місця, які необхідно чистити, складають відповідні плани-графіки розчистки трас. У графіках зазначено, коли і де буде вимикатися електролінія, для того, щоб і енергетики, і господарі змогли обрізати дерева. Про час, коли буде здійснено планове відключення тієї чи іншої ЛЕП, оператори систем розподілу повідомляють споживачів за 10 днів до дати запланованих вимкнень.

Держенергонагляд, за дорученням Міністерства енергетики України від 31.12.2021 №26/1.2-4.2-22000, здійснює оцінювання повноти та якості проведених операторами системи розподілу робіт з розчистки трас ПЛ 0,4-110 (150) кВ, виконання Планів-графіків на 2022 рік робіт з розчистки трас ПЛ. Зазначена робота виконується з метою забезпечення безпеки постачання електричної енергії, надійної роботи електричних мереж ОСР в грозовий та осінньо-зимовий періоди 2022-2023 років, а також упередження передумов спрацювання захисної автоматики на об’єктах електричних мереж.

Так, Управлінням Держенергонагляду у Вінницькій області проведено спільну перевірку (моніторинг) з представниками АТ «Вінницяобленерго». Під час проведення перевірки зафіксовано 142 порушень.

Управлінням Держенергонагляду у Волинській області проведено перевірку (моніторинг) ПрАТ «Волиньобленерго». Під час проведення оглядів виявлено 60 зауважень.

У Чернівецькій області Управлінням Держенергонагляду проведено моніторинг щодо повноти та якості виконання АТ "Чернівціобленерго" комплексу робіт з розчистки трас ПЛ за ІІІ квартал 2022 року. При проведенні моніторингу виявлено 80 порушень та складено відповідну довідку.

Працівниками Управлінням Держенергонагляду у Кіровоградській області, проведено моніторинг структурних підрозділів ПрАТ «Кіровоградобленерго щодо контролю повноти та якості виконання ОСР з розчистки трас ПЛ за ІІІ квартал 2022 року.

Під час моніторингу проаналізовано та оцінено роботу 5 структурних підрозділів ОСР та виявлено 64 порушення. 

На Рівненщині Управлінням Держенергонагляду здійснено перевірку (моніторинг) ПрАТ «Рівнеобленерго». Під час проведення оглядів виявлено 60 зауважень. 

Управліннями надано ОСР рекомендаційні листи на усунення виявлених зауважень із зазначенням термінів виконання.

Згідно з пунктом 7 Правил охорони електричних мереж, працівники ОСР здійснюють чистку просік повітряних ліній, які перебувають у віданні ОСР. Також представники ОСР можуть допомогти здійснювати розчистку електроліній від гілок дерев біля будинків і присадибних ділянок людей, які фізично не в змозі самостійно це зробити – неповносправних, самотніх та пенсіонерів.

В усіх інших випадках власники на своїх земельних ділянках повинні робити це самостійно.

Тому нагадуємо громадянам, органам місцевого самоврядування, установам та організаціям про необхідність дотримуватись вимог Закону України «Про благоустрій населених пунктів», Правил охорони електричних мереж та Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України.

Згідно із зазначеними документами, відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними є:

  • на об’єктах благоустрою державної чи комунальної власності – балансоутримувачі цих об’єктів;

  • на територіях установ, підприємств, організацій та прилеглих територіях – установи, організації, підприємства;

  • на територіях земельних ділянок, які відведені під будівництво, – забудовники чи власники цих територій;

  • на безхазяйних територіях, пустирях – місцеві органи самоврядування;

  • на приватних садибах і прилеглих ділянках – їх власники або користувачі.

Якщо необхідно зрізати зелені насадження біля ЛЕП на власній приватній території – потрібно звернутися до регіонального підрозділу ОСР із відповідною заявою, аби його працівники вимкнули лінію від напруги для безпечної обрізки власних дерев та гілок, які загрожують падінням на електромережі. Також можна звернутись до органу місцевого самоврядування (об’єднану територіальну громаду, сільську, селищну, міську раду) для організації проведення таких робіт, для прикладу, на всій вулиці, користуючись знеструмленням електромереж. Роботи з обрізки дерев виконує (або оплачує) замовник.

Якщо виявлено небезпечні дерева або гілки на землях загального користування – необхідно терміново звернутися до органів місцевого самоврядування задля усунення небезпеки.

Слід пам’ятати, що для уникнення подібних небезпек – не можна садити дерева під ЛЕП, необхідно вчасно обрізати гілки дерев, які уже ростуть, та інформувати органи місцевого самоврядування про зелені насадження, які можуть бути небезпечними.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь