НАГАДУЄМО ПРО ЗАБОРОНУ СПАЛЮВАТИ СУХУ ТРАВУ, ЛИСТЯ, ОЧЕРЕТ І СУХОСТІЙ

Дата: 13.03.2023 13:51
Кількість переглядів: 127

Із настанням теплої погоди природні пожежі стають для навколишнього середовища справжнім лихом. Навесні торішня трава швидко висихає і легко загоряється від сірника, цигарки, від іншого необачного поводження з вогнем.

Мешканці житлових будинків активно починають наводити лад у домогосподарствах, спалюючи гілки, суху траву та листя, а також різний непотріб. Дуже часто вогонь виходить з-під контролю людини. Такі пожежі швидко поширюються, особливо у вітряні дні. Вони завдають шкоду як господарствам так і лісовим насадженням.

Зупинити вогонь, що набрав сили, буває дуже непросто!

За останні дні весняні пожежі сухої трави, очерету і сухостою як в нашій громаді так і взагалі по Україні значно почастішали і практично всі вони відбуваються з вини людини. Нерідко такі пожежі спричиняються умисно.

Особливо небезпечним є спалювання сухої трави на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, поблизу лісових масивів, залізниць та газопроводів. У населених пунктах спалення сухої трави або листя на присадибних ділянках, підпал очерету на водоймах може перерости у неконтрольоване горіння.

Випалювання сухостою, сухої трави і очерету шкодить не лише довкіллю, але й здоров'ю людини. Дим від таких вогнищ містить пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низку канцерогенних сполук. У людини ці речовини викликають захворювання дихальних шляхів, серцево-судинної системи, знижують імунітет, посилюють негативний перебіг хронічних захворювань, сприяють розвитку онкологічних захворювань, а також росту дитячої смертності.

Тому нагадуємо, що спалювання рослинних залишків є прямим порушенням ряду норм чинного законодавства, а саме: ст. 50 Конституції України, ст. ст. 9, 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст. 16 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», п. п. 3.6.14., 3.7.4. Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, п. 4.2. Правил утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах України, Закону України «Про благоустрій в населених пунктах».

Відповідальність за спалювання рослинних залишків визначена статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків».

Якщо ж збитки від самовільного сухої рослинності або її залишків будуть значними – настає кримінальна відповідальність.

Давайте свідомо не будемо порушувати вимоги чинного законодавства, а будемо поважати наші права на комфортне та безпечне життя і збережемо навколишнє природнє середовище!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь