Розширення переліку підстав для звільнення з військової служби.

Дата: 16.08.2023 09:36
Кількість переглядів: 70

Фото без опису

Перелік підстав звільнення з військової служби закріплений у статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» . Даною статтею встановлюється виключний перелік обставин, за існування яких військовослужбовець має право на звільнення з військової служби. Однак, це не означає, що даний перелік залишиться таким назавжди, адже Верховна Рада України, як єдиний орган законодавчої влади в Україні, може вносити до Закону зміни.

Так, 03 травня 2023 року Верховна Рада України проголосувала за Проект Закону № 8009 від 08.09.2022 про внесення змін до статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо розширення підстав звільнення з військової служби деяких категорій громадян в період воєнного стану.

Зазначеним проектом закону розширено перелік підстав для звільнення з військової служби шляхом внесення до підпункту «г» пункту 2 частини четвертої та підпункту «г» пункту 3 частини п’ятої статті 26 Закону абзаців наступного змісту:

«якщо їхні близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, бабуся або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану».

 

Дані зміни до Закону є закономірними, адже зазначена підстава, відповідно до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», вже давно є підставою для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації. Тобто, існувала ситуація, що коли з тих чи інших причин мобілізували військовозобов’язаного, який мав таку підставу для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, вже не міг звільнитися з військової служби, адже стаття 26 Закону не передбачала таких підстав. Трохи раніше, перелік підстав для звільнення з військової служби було розширено шляхом додавання військовослужбовців, на утримання яких перебуває троє і більше дітей віком до 18 років.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь