ПРО ЗАБОРОНУ СПАЛЮВАННЯ СУХОЇ РОСЛИННОСТІ

Дата: 13.03.2024 16:05
Кількість переглядів: 28

 

Фото без опису

Щорічно, з приходом весни, в Україні фіксуються непоодинокі випадки самовільного спалювання громадянами залишків сухої рослинності, тим самим провокуючи масштабні пожежі у природних екосистемах.

На відкритих територіях, господарських угіддях, полях, вздовж доріг можна побачити вогневі задимлення, спричинені необережним поводженням з вогнем чи звичайною людською халатністю. Тоді як спалювання сухої трави, листя та інших рослинних залишків категорично заборонено.

Зазначимо, що спалювання сухої рослинності має серйозні негативні наслідки для навколишнього середовища та здоров'я людей, зокрема це: 

  • Під час горіння сухої рослинності у повітря вивільняються шкідливі хімічні сполуки, які завдають значної шкоди здоров’ю людини. Мікрочастинки диму, до складу яких входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, діоксин та ін., потрапляючи у легені, можуть провокувати хвороби органів дихання – астми, бронхіти, тонзиліти, і навіть спричиняти онкологічні захворювання.
  • Знищення природного середовища – тварини опиняються під загрозою зникнення (комахи, жуки, павуків, їжаки, зайці тощо).
  • Забруднення та погіршення якості ґрунту;
  • Ризик виникнення неконтрольованих пожеж. 

Які штрафи передбачені?

Нагадуємо, що відповідно до законодавства України за такі дії передбачена відповідальність, як адміністративна, так і кримінальна.

Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення громадянам за спалювання стерні, луків, пасовищ та опалого листя загрожує штраф розміром від 3 060 до 6 120 грн.

 

Фото без опису

Який вихід і що робити з листям і травою?

Радимо компостувати опале листя і суху траву. Рослинність перегниває і стає добривом. Це корисно для ґрунту і безпечно для довкілля.

 

Виготовити компост не складно. Необхідно підготувати спеціальний резервуар чи просто викопайти яму поблизу подвір’я чи городу, помірно зволожувати рештки рослин та забезпечити туди доступ повітря. На компостну купу можна складати кухонні рослинні відходи, бур’яни, скошену траву, листя, коріння рослин, солому, тонкі гілки, гній. Правильно приготований компост не матиме неприємного запаху. Він перетвориться на якісне природне добриво та потішить гарним урожаєм.

 

Тож давайте пам'ятати, що природа потребує нашого захисту і бережливого ставлення до неї!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь