Можливість оформлення громадянами України права власності чи права користування земельними ділянками в період дії воєнного стану

Дата: 03.04.2024 14:09
Кількість переглядів: 29

Громадяни України мають право на безоплатну передачу їм у власність земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

 

а) для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району;

б) для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара;

в) для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;

г) для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;

ґ) для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;

д) для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

(Відповідно до статті 121 Земельного кодексу України)

 Передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, провадиться один раз по кожному виду цільового призначення.

(Відповідно до статті 116 Земельного кодексу України)

Під час дії воєнного стану земельні відносини регулюються з урахуванням таких особливостей:

- Безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації забороняється.

- Положення цього підпункту не поширюються на безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність власникам розташованих на таких земельних ділянках об’єктів нерухомого майна (будівель, споруд), а також на безоплатну передачу у приватну власність громадянам України земельних ділянок, переданих у користування до набрання чинності цим Кодексом

(Відповідно до підпункту 5 пункту 27 ПЕРЕХІДНИХ ПОЛОЖЕНЬ Земельного кодексу України).

Виходячи з вищевказаного громадяни України можуть отримати земельні ділянки безоплатно у власність згідно норм встановлених статтею 121 Земельного кодекс України у випадку:

- наявності на земельній ділянці об’єктів нерухомого майна громадянина, яке зареєстроване в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (це можуть бути житлові будинки і господарські будівлі та споруди, садові будинки, дачні будинки, індивідуальні гаражі, сільськогосподарські будівлі)

- наявність рішень відповідних рад про передачу у власність земельних ділянок, прийнятих до 2002 року.

Враховуючи відсутність перехідних положень чи будь яких роз’яснень на законодавчому рівні стосовно розроблених проектів землеустрою та зареєстрованих в державному земельному кадастрі земельних ділянок до введення в дію воєнного стану багато громадян України потрапили під дію норми Закону щодо заборони передачі земельних ділянок у приватну власність.

Наразі є два шляхи, як діяти в такій ситуації:

- чекати припинення дії воєнного стану та внесення змін до Земельного кодексу України в частині  зняття такої заборони (скасування такого обмеження)

- завершити процедуру приватизації, яка була розпочата до початку дії воєнного стану (розроблений проект землеустрою, зареєстрована земельна ділянка в ДЗК, але не затверджений радою та земельна ділянка не передана у власність) в судовому порядку.

В чинному законодавстві також немає чіткогопереліку об’єктів нерухомого майна (будівель, споруд, інших об’єктів нерухомого майна), про які йде мова у підпункті 5 пункту 27 Перехідних положень Земельного кодексу України, в частині першій статті 118 Земельного кодексу України та пункті 3 ПРИКІНЦЕВИХ ТА ПЕРЕХІДНИХ ПОЛОЖЕНЬ Закону України «Про Державний земельний кадастр», тому землевпорядні організації при виборі того чи іншого виду документації із землеустрою, на підставі якої буде сформована земельна ділянка, керуються вищевказаними законодавчими актами, власним досвідом виконаних аналогічних робіт в період дії воєнного стану та вимогами і нормативними документами (при наявності таких) місцевих органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування (розпорядників земель).

Що стосується вільних від забудови земельних ділянок, які можна було б законно використовувати для вирощування сільськогосподарської продукції для власних потреб – це земельні ділянки для городництва. Такі земельні ділянки із земель державної чи комунальної власності можуть надаватися громадянам в оренду без проведення земельних торгів.

Площа земельної ділянки, що надається громадянину в оренду для городництва, не може перевищувати 0,60гектара.

На земельних ділянках, наданих для городництва, закладання багаторічних плодових насаджень, а також спорудження капітальних будівель і споруд не допускається.

На земельних ділянках, наданих для городництва, можуть бути зведені тимчасові споруди для зберігання інвентарю та захисту від непогоди. Після закінчення строку оренди зазначеної земельної ділянки побудовані тимчасові споруди підлягають знесенню власниками цих споруд за їх рахунок.

Звертаю вашу увагу, що відповідно до чинного законодавства право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Відповідно до вимог чинного законодавства землі (земельні ділянки) об’єднаних територіальних громад, які не відносяться до земель державної та приватної власності та земель, або які згідно законодавства не можуть бути віднесені до земель комунальної власності - є землями територіальної громади і розпоряджатися ними відповідно до свої повноважень можуть відповідні ради.

У зв’язку з цим громадяни, які використовують земельні ділянки як землі для ведення особистого сільського господарства і не мають можливості в період дії воєнного стану отримати безоплатно таку земельну ділянку в приватну власність, можуть звернутися з клопотанням до відповідної ради для отримання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки з метою отримання її в оренду.

Нагадуємо, що строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може перевищувати 50 років. Мінімальний термін оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення – 7 років.

Законодавством визначено максимальний розмір (площа) земельної ділянки для городництва, але не визначено чітко їх кількість для одного громадянина. В такому випадку коли сім’я має (користується) кількома земельними ділянками, кожен із членів родини(повнолітній, дієздатний) може звернутися із клопотанням до ради та отримати в оренду земельну ділянку для городництва в межах норм статті 36 Земельного кодексу України та не порушуючи  діюче законодавство.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь