Боротьба зі зміною клімату вимагає радикального скорочення використання пластику

Дата: 05.02.2024 14:14
Кількість переглядів: 15

Боротьба зі зміною клімату потребує радикального скорочення виробництва, використання та утилізації пластику, адже ця галузь створює 2 мільярди тонн викидів парникових газів – близько 3,4% всіх антропогенних викидів.

Окрім викидів, пластик спричиняє масштабне забруднення, яке щорічно становить смертельну загрозу для понад мільйона морських птахів і 100 000 морських ссавців, повідомляє Environment+Energy Leader.

Зазначається, що пластик негативно впливає на довкілля на всіх етапах свого життя, а саме під час:

- видобутку нафти – сировини для виробництва пластику. Так 14% усієї видобутої нафти призначені для виробництва пластику;

- виробництва – близько 60% викидів від пластикової продукції утворюються на цьому етапі. Попри появу біопластику, промисловість все ще значною мірою залежить від викопного палива, і лише невелика частка надходить із перероблених матеріалів;

“Шлях пластику від створення до утилізації затьмарюється викидами, 29% яких припадає на розповсюдження. Високий попит на пластик, насамперед для упаковки, вимагає великої логістики та транспортування, на що ще більше впливає викопне паливо”, – підкреслили в E+E Leader.

- утилізації – лише 9% світового пластикового сміття переробляється, а решта потрапляє на звалища або сміттєспалювальні заводи. У природі пластик розкладається з утворенням метану та етилену, а також розпадається на дрібні часточки (мікропластик). Цю проблему загострює індустрія швидкої моди, яка використовує синтетичні тканини;

- забруднення – щорічно птахи, риби та інші тварини у Світовому океані проковтують пластик та заплутуються у такому смітті. Пластикове забруднення може знищити середовища існування приблизно 700 видів.

У матеріалі пояснили, що найефективнішою стратегією проти забруднення пластиком є скорочення споживання, зокрема більше використання натуральних тканин, багаторазового посуду та пляшок, а також зміна поведінки споживачів.

Окрім того, подолати пластикове забруднення допоможе перехід до циркулярної економіки, яка передбачає переробку та повторне використання.

“Хоча скорочення пластикових відходів у майбутньому є обов’язковим, боротьба з поточним рівнем забруднення є не менш важливою, – підкреслили в E+E Leader. – Для значного впливу потрібні глобальна співпраця та розширена інфраструктура переробки”.

Зазначається, що для пластику, який не можна переробити, необхідно знайти більш екологічні методи утилізації, наприклад його використання у виробництві цементу. 

Звіт екологічної групи Oceana показав, що найбільша у світі інтернет-компанія Amazon у 2021 році створила понад 97 мільйонів кілограмів пластикових відходів упаковки, якими можна огорнути Землю понад 800 разів.

На Канарських островах вчені виявили новий тип прибережного забруднення, що складається в основному з нафти та пластику, який запропонували назвати "пластітар".

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь