ТОП-10 простих екозвичок, які допоможуть природі та власному бюджету

Дата: 27.03.2024 14:38
Кількість переглядів: 45

Видалення зайвої інформації з гаджетів дозволит розвантажити центри баз даних

Екологічні звички допомогають не лише захищати природу у повсякденному житті, в й заощадити гроші.

Почати нове життя в стилі eco-friendly можна з простих кроків.

ТОП-10 таких звичок.

- Сортування сміття;

Найпростішим способом почати сортування сміття є розділення фракцій. Так суху фракцію, тобто скло, папір, метал та пластик, можна зберігати окремо від інших відходів. Власна сортувальна станція не займатиме багато простору, а похід до контейнерів для сортування або на станцію можна обʼєднати з прогулянкою.

- Компостування;

Органічні відходи, наприклад картопляні очистки та зіпсовані фрукти, можна переробити на компост. Якщо такі відходи опиняються на звалищі – вони стають джерелом утворення потужного парникового газу метану. Це газ збільшує потепління клімату більш ніж у 80 разів за перші 20 років у порівнянні з вуглецем.

Компостер можна зробити його самотужки з невеликих відерець, або ж більш масштабний компостер на подвірʼї чи дачі. Також органічні відходи можна здавати на переробку на станції компостування, наприклад у Львові чи Луцьку.

- Не викидайте їжу;

Харчові відходи спричиняють понад 10% глобальних викидів вуглецю, що є причиною надзвичайної кліматичної ситуації. Щоб зменшити їхню кількість не варто купувати їжу яку не хочете їсти та готувати занадто багато. Не потрібні продукти можна заморожувати, а з залишків продуктів – приготувати незвичайну вечерю.

Також варто вживати більше локальних продуктів, адже екзотичні товари, транспортують з далеких країн, що створює потужний вуглецевий слід.

- Багаторазові речі;

Ще одним способом заощадити кошти є відмова від одноразового пластикового посуду, соломинок, пакетів тощо. Екоторбинки, багаторазові соломинки для напоїв, екочашки тощо стануть для них чудовою альтернативою.

- Відмова від швидкої моди;

Надавайте перевагу одягу з натуральних тканин та уникайте необдуманих покупок. Індустрія швидкої використовує багато природних ресурсів, хімічних барвників та синтетичних тканин. Окрім того, такі речі швидко стають сміттям і опиняються на звалищах.

Нині у світі моди набирає обертів нова тенденція свідомого підходу до виробництва й вибору одягу, яка має назву slow fashion – "повільна мода".

- Енергозбереження;

Перехід на енергоощадні лампи допоможе значно знизити навантаження на мережу і зменшити суму у платіжках за електроенергію. Для виробництва значної кількості енергії використовують викопне паливо, що спричиняє викиди парникового вуглекислого газу.  

В Україні у 2023 році запустили програму з обміну старих ламп розжарювання на енергозберігаючі LED-лампи. Заміна 50 млн LED-ламп здатна розвантажити роботу одного реактору атомної електростанції.

Окрім того, варто вимикати світло у приміщеннях, якщо ними в цей момент не користуються.

- Економія води; 

Вода – один з основних ресурсів необхідних для життя людини, а Україна належить до маловодних країн. Якщо закривати воду кожного разу коли миєте посуд чи чистите зуби (коли вода не потрібна, а просто ллються з крана) – це допоможе зберегти природні ресурси та заощадити гроші.

- Видаляйте непотрібні файли;

Кожен спам-лист викидає в атмосферу приблизно 0,3 грама CO2, а розсилка мільярда таких листів  дорівнює роботі 3 млн автомобілів. Щороку Інтернет та його допоміжні системи виробляють 900 млн тонн СО2, що створює більше викидів, ніж річний обсяг виробництва всієї Німеччини. 

Видалення зайвої інформації з гаджетів дасть змогу розвантажити центри баз даних, на підтримку яких витрачається величезна кількість енергії.

- Вдягайтесь тепліше;

Під час холодів можна уникнути зайвих витрат на опалення завдяки більш теплому одягу. Так взимку частина людей догріває свої помешкання до температури, щоб було комфортно вдягатися у футболки. Зручні худі та светри допоможуть не змерзнути та подбати про довкілля.

- Відмова від власного авто.

Зменшіть користування власною автівкою на користь поїздок на екологічному транспорті або піших прогулянок. Це дозволить заощадити на пальному та обслуговуванні авто, а також зменшить шкідливі викиди в атмосферу.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь